Woon- en atelierschip “De Zwerver”

Woon- en atelierschip DE ZWERVER werd eind 19e eeuw ontworpen door kunstenaar, architect en ontdekkingsreiziger Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874 – 1950). Dit schitterende schip ligt thans in Jachthaven Naarden. De Zwerver is een van de oudste nu nog bestaande woonschepen.

Prachtig interieur

De Zwervers grootste schat zit binnenin: wie het schip inloopt, waant zich in een prachtig gedecoreerd historisch pand. Het oorspronkelijke interieur is nog steeds intact. Het kent een mix van exotische houtsoorten, (semi)historische meubelen, oude tegeltableaus en versieringen en houtsnijwerken door Nieuwenkamp zelf gemaakt.

Kunstenaar, architect en ontdekkingsreiziger Nieuwenkamp woonde van 1900 tot 1910 met zijn gezin op dit schip, dat hij tevens gebruikte als mobiele atelier- en tentoonstellingsruimte. Hij reisde met behulp van trekpaarden en sleepboten, samen met zijn vrouw Anna Wilbrink, hun vier kinderen, bedienden en schipper Anton Slot. Al zwervend door Europa, verdiende hij in deze periode de kost door aan boord zijn eigen werk te exposeren en te verkopen, in de steden en de dorpen waar hij aanlegde.

Stichting De Zwerver heeft in 2015/2016 het schip gerestaureerd, zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke staat van 1900.

Weegschaal Museum "Spaanse Huis"

Turfpoortstraat 27
1411 ED Naarden

Route >>

Woon- en atelierschip “De Zwerver”

Ijsselmeerweg 6

1411 AA Naarden

Route >>
https://www.dezwerver.org

>